Emotionell kommunikation

Fredrik Gunnarson

Fredrik Gunnarson driver företaget Soundrain som hjälper företag att kommunicera sitt varumärke eller sin produkt mer emotionellt – eftersom all försäljning är i grund och botten är emotionell. I detta arbete är musik och ljuds det viktigaste verktyget. Det går att se musik som känslornas språk, och genom att på ett konsekvent sett använda musik och ljud i sin kommunikation kommer man mer effektivt att nå ut med sitt budskap.

Fredrik har pluggat beteendevetenskap i Uppsala och har en magister i Sociologi samt en kandidat i Psykologi. Och han menar att denna kunskap är viktigare än kunskapen i musikteori.

– Beteendevetenskapen är en intressant ingång på min verksamhet. Jag brukar säga att jag är beteendevetare som jobbar med emotionell kommunikation för att få bort fokus från musiken. Människor har ofta en bild av en musiker som inte alltid stämmer med verkligheten. Musiken är egentligen bara ett verktyg för att åstadkomma god kommunikation, ett budskap som faktiskt når mottagaren på djupet. Min roll i Soundrain ligger ganska långt från den traditionella musikerns.

Han jämför vårt medvetande vid ett isberg, där vår personlighet, som vi tänker på den till vardags, är toppen på isberget. Men precis som att merparten av isberget ligger under vattenytan finns en stor del av vår personlighet under ytan, inte alltid helt tillgänglig ens för oss själva.

– Det är såklart bara en analogi, jag tror inte det går att kvantifiera personligheten på det sättet. Men vi kan bara gå till oss själva för att se att en stor del av vår personlighet inte alltid är på det medvetna planet. Ibland talar vi om att man får en magkänsla, andra gånger kan vi helt plötsligt känna något som inte går att förklara med ord. Det är den delen av personligheten som utgörs av emotioner, impulser och intuitioner; och den är en väldigt stor del av oss. Det gäller inte minst när vi tar beslut, jag är den första att erkänna att alla mina “rationella” beslut i själva verket föregås av känslor. I själva verket bygger jag som en kokong av rationella argument runt mina känslor för att bädda in dem, legitimera dem. Ta mina skor – det tog ungefär två sekunder för mig att bli kär i dom, efter ungefär 2 minuter började förnuftet ticka och ge argument för att känslan var rätt: slitstarka, går att använda länge, snygga, bra pris. På samma sätt sker även större köpbeslut, och därför är det oerhört viktigt för företag att veta vilka känslor de kommunicerar, och i det spelar musiken en nyckelroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s