Olof Röhlander

Olof Röhlander som är mental tränare och föreläsare behövde ett musikstycke han kunde använda till många saker, eftersom han når ut genom allt i från CD-skivor till iPhonappar. Huvudsakligen hade han tänkt att använda musiken till sina föreläsningar, tillsammans med ett bildspel ska det räkna ner i 7 minuter och bygga upp en positiv stämning. Så här blev resultatet.

Vore det inte häftigt att ha en egen vinjett?

AB Gefle Orgel & Pianofabrik

Jag spelade in ljudet från en gammal tramporgel i ett hus i den lilla byn Lagbo, fem mil utanför Uppsala. Det var snart två år sedan. Inspelningen har blivit liggande på en hårddisk i en garderob, tills i förrgår, nu har jag klippt upp inspelningen och gjort det till en spelbar digital tramporgel i form av en ReFill till Reason.

klicka här för att ladda ner

Jag ville försöka fånga instrumentets själ, så förutom de uppenbara orgelljuden spelade jag också in blåsljud från bälgen, trampljud från pedalerna och klick och knak från tangenterna. Det är inte inspelat med den bästa mikrofonen och förhållandena var inte idealiska, men själen finns där iallafall!

Du kan välja mellan icke loopade (låter bättre) och loopade samplingar (låter sämre, men är bättre om du spelar långa toner). Det finns två basstämmor och två diskantstämmor, som du kan slå på och av på framsidan av combinatorn. Ha det kul med ljudbanken. Lämna gärna en kommentar om du gillar den.

   

   

Scandinavian Sync

Soundrain har gått in och blivit en partner i musiktjänsten Scandinavian Sync. Scandinavian Sync är en tjänst som riktar sig mot företag som vill använda ljud i kommersiella sammanhang: TV, film, radio, web och reklam. Scandinavian Sync tillhandahåller på ett enkelt sätt att köpa högkvalitativ och personlig musik. Tanken är också att kunden ska kunna komma med specifika önskemål (”jag vill ha den här, fast utan bas”) och få det lätt och snabbt. Alltid till ett fast pris för en viss tid. Med andra ord ett personligare bemötande än de större ljud- och musikbankerna på nätet.

Gå gärna in och lyssna på mina låtar (under fliken partners), skriver musik under eget namn Fredrik Gunnarson.

Vardagsljud #1-10

Vi lever i en visuell gemenskap på nätet, när vi interagerar med varandra och delar med oss av vår vardag gör vi det antingen genom bilder eller videoklipp. Jag ville utmana denna fokusering på det visuella genom att föra en ljuddagbok med vardagsljud på facebook, så här låter de 10 första klippen (i komprimerad form). Ljud är viktigt!

Musik mot facebookstatus?

Människor är i allt mindre utsträckning beredda att betala för musik. Frågan är om man kan byta den mot något annat? Jag bestämmde mig för att försöka byta en låt med motprestationen att man sprider information om vår kurs i musikproduktion. Vi får se hur det går!

Här är låten, ladda ner den gratis, glöm inte att föra vidare informationen om att Soundrain har en fantastisk kurs i musikproduktion som börjar i Mars.

kursen i musikproduktion startar den 14e mars

 

Ankpressen

Ankpressen är en satirblogg som vände sig till Soundrain för att få ett musikaliskt tema som skulle kunna fungera på ett liknande sätt som en vinjett till en TV-serie.

Ledorden/instruktionerna för produktionen var:

 • utstråla högmod
 • seriositet
 • en gnutta storhetsvansinne
 • humor
 • vita huset, folk som går i korridorer
 • en bra hook
 • pampiga klockor
 • lovande känsla
 • fågelsjön tåkern

Här är resultatet. Fågelljudet är en gräsand inspelad av användaren dobroide på freesound.org, det flaxande ljudet har jag spelat in med hjälp av en tidning och två mikrofoner i stereo.

Musik & andra ljud

Här finns en samling med musik och ljud som Soundrain gjort.

Spellista I – Musik

Spellista II – Soundscapes, ljudlogotyper och ljudikoner

Soundrain är en ljudkommunikationsbyrå hemmahörande i uppsala. Soundrain komponerar musik, tar fram ljud samt vägleder inom ljudkommunikation och sonic branding. Kontakt kommer du lättast i via e-mail (info.soundrain@gmail.com). Vill du läsa mer så finns info nedan, på vår twitter och på vår blog. Du kan också ladda ned vår informationsfolder.

 

Om Soundrain

Tre viktiga anmärkningar om ljud:

 • Ljud och musik är viktiga verktyg för att förmedla känslor – vad vore t.ex. film utan musik?
 • Ljud är också ett utmärkt verktyg för att informera om något – varningsljud och uppmärksamhetsljud: hur användningsbar skulle en telefon vara om man inte vet när någon försöker nå en?
 • Oönskade ljud är väldigt störande – har du försökt att sova medan grannen har fest? Fel ljud på fel plats kan höja stressnivåerna medan rätt ljud på rätt plats gör oss harmoniska.

Kring dessa iakttagelser bygger Soundrain sin affärsidé.

 • Behöver du ett musikstycke till en reklamfilm?
 • Vill du ha hjälp med att ta fram snygga ljud till en iPhone-app?
 • Vill du skapa en skön atmosfär i din butik?
 • Behöver ditt företag en ljudlogotyp?
 • Behöver du hjälp att hitta rätt artister till ett event?

I så fall kan Soundrain hjälpa dig.