Varför god kommunikation kräver en ljud- och musikstrategi

Jag heter Fredrik och driver företaget Soundrain. Jag visslar mycket. Jag kan t.ex. vissla Old Spice ljudlogga och gör det ofta – jag är förtjust i varumärket! Det är jag för att Old Spice gör bra reklam! Men merparten av all reklam är inte som Old Spice.

Mycket reklam jag hör är ofta dåligt koordinerad, med osammanhängande delar som var för sig pockar på min uppmärksamhet.

I värsta fall upplever jag det som att de inbördes delarna (i samma reklam) tävlar om min uppmärksamhet. Ska jag lyssna på den hojtande gubben eller på det alldeles för höga ljudspåret? Vilket är synd efter som de uppenbarligen har en enda avsändare.

Det här blir extra tydligt för företag som vill kommunicera genom ljud och musik men saknar en genomtänkt strategi för hur de ska göra det. Resultatet blir en kakafoni av produkter och budskap. I sig kan de många rösterna vara väldigt bra, men att blanda många goda ingredienser behöver inte nödvändigtvis ge ett gott resultat. Korvtårta någon?

Bra reklam har en helhet – en genomtänkt strategi – ljud, budskap, varumärke och övrigt känns som ett. Och som genom ett trollslag så har jag släppt in varumärket i min tanke. Ibland har jag varma känslor för varumärken jag egentligen inte tänkt köpa. Bara för att reklamen är genomtänkt och kul.

Precis som en grafisk formgivare tar fram den grafiska profilen och en creative director lägger upp en varumärkesstrategi så behövs det en ljudkonsult för att ge varumärket rätt ljud.

Många reklamföretag har alla möjliga olika tjänster: copywiters, art directors, originalare osv. Men saknar en expert på området ljud. Det är inte så bra eftersom avsaknad av en samlad strategi på detta område riskerar att leda till sämre reklam, och i långa loppet lägre intäkter. Vilken tur då att ni är på väg att lära känna Soundrain, som är bra på allt detta! Det bästa av allt är att vi producerar ljud och hjälper till med sonic branding precis när ni behöver det. Vilket betyder att ni inte behöver tillsätta en tjänst som ljuddesigner. Ibland är livet enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s